Bewust omgaan met water, is een onderwerp waar ik telkens over nadenk van zodra er sprake is van hete dagen. Daar ik zelf wel vocht ophoud, en belangen niet meer zo goed tegen de hitte kan terwijl wel voldoende drink, wil ik toch ook mijn steentje bijdragen aan moeder natuur die natuurlijk hopeloos wacht op een spatje regen.
Sommigen jaren hoor je dat je in de zomer je water en gras niet meer moogt sproeien met kraantjeswater. Of zelfs met je regenton en dat je zuinig moet je waterverbruik. Want andere landen snakken naar een spatje regen of simpelweg naar drinkwater.
Hoe kan je bewust omgaan met water?
Eén van de eerste plannen in huis was natuurlijk een regenwaterput van 5000L plaatsen. Als je nu nieuw bouwt, staat dan standaard in je bouwplannen. Onze wasmachine, wc’s en tuinkraan is erop aangesloten. Ook ons auto wordt ermee gewassen.
We hebben bewust gekozen voor een automatische regenwaterpomp die dus vanzelf wisselt tussen stadswater en regenwater, moest je ton leeg zijn. Dan heb je dat ook nog eens uit je gedachten. En als je geregeld eens op het systeem kijkt, dan zie je wanneer je de overschakeling maakt.
Tweede idee dat we thuis toegepast hebben, is een lege emmer naast de douche te plaatsen. De bedoeling is dat je die gebruikt vooraleer je zelf onder de douche gaat staan. Zo kan je overtollig water opvangen en nadien gebruiken voor je planten of zelfs als aan je huisdieren. (Tenminste als er geen zeepresten of dergelijke in gevallen is).
Of als je houdt van koud douchen, is dat ook een hele besparing. Met deze hitte opteer ik nog al eens vlugger voor koud douchen, maar in de winter pas ik daar toch liever voor. Ik ben nog al een koukleum.
Al douch ik me ook wel niet elke dag. Teveel douchen is ook niet goed voor je huid, dus om de 2-3 dagen vind je me pas terug onder een douche. Daardoor spaar je dus ook heel wat water uit.
Intussen hebben we ook een bijkomende regenton geplaatst bij ons tuinhuis, om daar dus ook de plantjes mee water te geven. Zo hoeven we geen water meer van de tuinkraan te nemen. En daar we een groot tuinhuis dak hebben, wordt dat dus nu mooi opgevangen in die ton. Bijkomend hebben we ook onze oude groene container in gebruik, daar we die 2 jaren geleden niet meer mochten gebruiken om ons tuinafval aan de straat te zetten. We vonden het zonde om deze zomaar weg te doen. Eerst diende die nog om onze siergrassen in op te bergen, maar nu heb ik het ook in dienst als een tweede regenwaterton.
En eerlijk gezegd, in de zomer is dat echt wel een must.
Planten die niet veel water nodig hebben
Dat zijn zo wat de 3 waterzuinige elementen die we nu in onze voor- en achtertuin hebben staan. Ik zou bijkomend zeggen, kies voor planten die niet constant water nodig hebben. Sinds we siergrassen in onze voortuin hebben staan, en deze slechts om de 2 dagen water krijgen, breiden deze zich ieder jaar gewoon verder uit. Ook onze boord siergrassen in de achtertuin, hebben zich al bijna tot 2m gevormd.
En opnieuw door duurzame planten te kiezen, heb je daarbuiten dus ook niet veel werk aan en heb je toch nog een zekere flow in je tuin over. Echt handig als je een minimalistische tuin wilt hebben. Siergrassen dienen enkel op het einde van het jaar gesnoeid te worden, of begin maart/april ergens.
En met een stel waterdoorlatende tegels kan je best een mooie oprit maken. Eentje met weinig onderhoud en je zult nooit last hebben dat je water blijft vasthouden in je inrit.
Oh ja, en voor ik het vergeet, kraantjeswater is iets waar we al jaren aan mee doen. Als je te voet gaat winkelen gelijk ik iedere week doe, dan wil je echt niet sleuren met 6 flessen water. Kraantjeswater is even lekker als gewoon plat water. Ik vind het zelfs beter smaken als ik Tupperware flesjes vul, en deze dan een tijdje in de frigo plaats. Hoe kouder het water, hoe lekkerder.