Wordt het tijd dat je onder mama en papa’s dak weg gaat, vergeet dan zeker niet na te denken over een uitzetlijst? Dit geldt niet alleen voor degene die weg gaat, maar ook voor degene die hem of haar ziet vertrekken. Wie van de ouders heeft nog stapels boeken, knuffels op zolder liggen die niet mee verhuizen om dochterlief of zoonlief de deur uit is?
Ik weet dat mijn ouders dat jaren bij gehouden hebben terwijl ik ook al ettelijke jaren weg was van huis. En als ze dan goesting hadden om op te ruimen, dan moest ik zonder pardon komen en daar zelf in onder rapen. Ik heb gelijk alles weg gedaan wat ik niet nodig had. En dat was best veel, wat in die tijd dat ik aanstalten maakte om weg te gaan, ook weg had gekund. Dus eigenlijk heeft het jaren verstoft gelegen.
Zo ken ik er zelfs die nog een stapje verder gaan. Die niet bij de ouders moeten langsgaan, maar die ook bij grootouders een bezoekje mogen brengen, omdat het niet in het ouderlijk huis past en daar dan liggen te verrotten. Out of sight, out of mind zeker. Die ‘luxe’ had ik niet, mijn grootouders leefden toen al lang niet meer, en ik denk niet dat het mij zo happy had gemaakt.
Wat is een uitzetlijst?
Een uitzetlijst is een checklist. Wat heb je nodig om in je nieuwe huis aan de slag te gaan? Ik denk dan voorbeeld aan de keuken benodigdheden. Ze gaan op zijn minst eten moeten maken. Moet alles nieuw zijn? Zeker niet. Heb je spullen die je ooit teveel hebt gekocht? Dan kunnen ze zeker je zoon of dochter verder helpen.
Checklist keuken voor degene die vertrekt:
kookpotten, pannen | soepmaker |
glazen/ tassen | airfryer |
bestek, aardappelschiller, klopper, spatel, … | broodrooster |
borden, soepkommen, enz. | grill-rooster |
mengkommen | |
mengbekers, keuken weegschaal | |
handdoeken, vaatdoek | |
Wacht nog even af met extra’s zoals bakvormen, of ovenvormen. Ga na of je veel bezig bent in de keuken. Hou je van allerlei praktische recepten waarbij alles in één kom gaat, koop ze dan pas aan. Ik denk aan bijvoorbeeld, een ovenschotel of een wokpan.
Hetzelfde geldt voor bakproducten. Wie zegt dat je een quiche gaat maken? Of dagelijks of zelfs wekelijks je eigen cake gaat maken? Wacht daar eventjes mee af en kijk waar jij je graag bezig houdt. Het is niet omdat je ouders of eender wie graag in de keuken vertoeft, dat je ook zo bent. En stel dat je toch zo’n keuken product in huis wilt hebben, dan is het een ideale product om toe te voegen aan je kerstlijst, of je verjaardagslijst.
Een tip: koop geen 12-delig bestek, of goed servies voor bezoek. Mijn mama heeft me dat destijds doen aankopen. In mijne kindertijd kwam mijn tantes en nonkels één keer per jaar op bezoek. Denk dat het bij de kermis was, als ik met dat nog goed herinner. Mijn vader was met 10 thuis dus dat maal 2, daar de kinderen nog eens bij. Een hele grote bedoening.
Mijn moeder wou dus dat ik op zijn minst een even goede uitzet had, als ik begon aan zulke diners. Ik denk dat ik drie vingers strekken wanneer ik het uit de kast heb gehaald, en intussen ben ik ouder dan 30 jaren. Beter gezegd, tel er nog maar eens 13 jaren bij. Ik heb er al lang afstand van gedaan. Een groot gedeelte is naar mijn eigen meterkindje gegaan. Totaal had ik wat twee vrienden waarvan één vrijgezel, en één hare vriend deed zulke eentjes niet graag. Mijn moeder was toen al gestorven, en de familie kwam niet meer zo langs gelijk vroeger.
Wat bereik je met zulke raad?
- Dat jij of je gezin niet goed genoeg bent om het mooie servies te gebruiken.
- Dat je een grote vriendengroep moet hebben om zulke diners te moeten geven
Want als je dat allemaal niet hebt, dan zit je:
- met zo’n 12-delig of 18-delig servies waar je niks mee bent, maar die je wel jaarlijks onderhoud moet bieden.
- de zoektocht om jouw vriendenkring uit te breiden zodat je het goed servies uit de kast kunt brengen.
Het is niet omdat:
- jouw ouders blij met hun twaalfdelige bestek zijn, dat je het ook moet doen.
- een ander graag thuis feestjes houdt, dat je hetzelfde moet doen. Misschien hou je er net van om erop uit te gaan eten met zijn allen. Lekker tafelen bij een ander.
Neem raad met een korreltje zout. Het is niet omdat het voor 1 persoon goed is, dat het voor iedereen zo geldt.
Ilse, Minimalist Maker
Checklist slaapkamer/bureaukamer
Degene die vertrekt | Degene die ze zien vertrekken |
Bed | Beddengoed (hoeslaken, kussen, …) |
kleerkast / ladekast/kast | boeken |
nachtkastje | |
bureaustoel |
Kies iets wat je mee kan nemen naar je volgend verblijf als dat nodig is. Ik denk maar aan kotstudenten die erna verhuizen naar een eigen appartementje. Sommige items gaan sowieso wel eens stuk, bijvoorbeeld beddengoed. Er komt een gat in, of je hebt ze té heet gewassen en ze zijn gekrompen. Dat kan gebeuren, en dat is niet erg. Maar let op met grote elementen te kopen puur op basis van waar je heen gaat.
Ga je op kot? Kies een kot waar een bed staat. Dan bespaar je heel het gezeul van meubels. Het in en uit elkaar draaien van meubels is ook niet goed.
Checklist badkamer:
Degene die vertrekt | Degene die ze zien vertrekken |
Handdoeken | Geef alles mee wat ze gebruiken (behalve als ze jouw haardroger gebruiken of jouw handdoeken bijv.) |
Badmat | |
|
Wat ben ik nog vergeten? Poetsmateriaal om je eigen badkamer te poetsen. Wat wel een goede raad mag zijn, is tonen hoe je zoiets poetst. Velen hebben een poetsvrouw die het voor hun doen, maar daarmee weten je kinderen niet hoe zoiets gepoetst wordt. Jij wel, als (groot)ouder, want dat is vaak de reden dat jij het niet zelf wilt doen, en uitgeeft aan anderen. En ook, poetsvrouwen zijn vaak niet in huis als de kinderen thuis zijn. Hoe vaak komt iemand niet thuis en is alles op orde?
Hetzelfde geldt voor het onderhoud van een wasmachine en droogkast. Toon hoe ze zoiets proper houden. Ik denk nu ook toevallig aan het onderhoud van een vaatwasmachine. Vele tieners zijn daar niet mee bezig, maar het moet wel gebeuren. Hoe meer ze weten, hoe makkelijker hun leven wordt, en ze niet terug vlug aan jouw huis komen te staan om dan terug te komen inhuizen.
Voor de rest zit je nog met je eigen kleren:
- Wat neem ik mee?
- Waar pas ik nog in?
- Wat doe ik weg omdat ik ze amper gedragen heb?
- Waar doe ik een ander plezier mee?
Zo’n uitzetlijst bijeen verzamelen, je kan het nog niet zo gek bedenken. Wat heb je nodig om aan jouw leven te beginnen? Bekijk het niet vanuit een ander standpunt, maar vanuit jezelf. Vaak heb je zelf wel een beeld hoe jij in een kamer bent.
Als je eenmaal het jouwe weet, dan heb je nog tijd zat om het vanuit een ander standpunt te bekijken. Die van een vriend of een vriendin, of je ouders. Of zelfs mijn raad. Ik heb me vroeger geregeld aan anderen gemeten. Ze bedoelden het allen niet slecht, maar ik zat anders in elkaar.
(Identiek voor mijn raad. Ik weet wat voor mij werkt, en ik heb al vele mensen zien veranderen op hun manier, maar met mijn advies. Minimalisme werkt, maar je moet ervoor open staan. Durven experimenteren. Lukt het vandaag niet, dan is er morgen ook wel. Er is geen goed of fout aan. Er is geen druk achter. Van mij moet je NIKS maar je mag ALLES.
Conclusie:
Een uitzetlijst hoeft dus niet enkel materieel te zijn. Wat heb je nodig om op eigen benen te staan? Vaak is het gewoon een kijkdag organiseren. Hetzelfde wat iemand doet als hij een nieuwe carrière wilt aanwenden. Hoeveel studenten staan niet dagen, of weken aan een stuk te kijken hoe ze kunnen inpikken op wat een ander doet om dezelfde job op dezelfde plek misschien te gaan uitvoeren?
Hetzelfde geldt voor een huishouden te runnen. Wat heb je nodig? Je gaat voort op raad en je wendt die om naar jouw eigen behoefte. Als je gaat samenwonen, heb je misschien niet allemaal dezelfde spullen nodig? Het kan zijn dat je vriend een bed heeft, of dat hij spullen voor de keuken bezit maar jij nog niet.