digitalisatie minimalisme

Digitale bestanden en CO2 uitstoot verminderen

Geloof het of niet, door minder digitale bestanden bij te houden, help je zelf mee om de CO2 uitstoot te verminderen. Als ecobewuste persoon stond ik daar zelf ook van te kijken, en eigenlijk is dat heel begrijpelijk. Dat stukje is niet zichtbaar voor een mens.

Als kleine zelfstandige zou je dat wel herkennen, al moet ik toegeven dat ik zelf daar ook het fijne over heb zitten opzoeken. En ja, ik ben veel wijzer geworden. Kijk maar naar je eigen website waar die op draait, de server die je daarvoor ‘huurt’. Of een ander voorbeeld: je posts die je (tijdelijk) stockeert vooraleer ze plaats nemen op de app feed.

Zelfs als je geen zelfstandige bent, maar een particulier, kom je in aanraking met CO2 uitstoot van je eigen digitale bestanden. Ik denk maar aan de foto’s die je bewaard op een cloud. (Gratis cursus over je digitale bestanden te beheren vind je hier)

digitale bestanden CO2

Alles wat digitaal gestockeerd wordt, heeft sowieso een fysieke ruimte nodig. Een lokaal met allerlei servers die aan elkaar gelinkt zijn, verwarming en elektriciteit om alles draaiende te houden. Niet voor niets dat je een kleine bijdrage betaalt voor al die fysieke items.

Klinkt straf toch?

Digitale bestanden en CO2

Persoonlijk ben ik van mening om zoveel mogelijk op foto te zetten. Dit van sentimentele items, omdat deze plaats in beslag nemen in je huishouden, waar je weinig boodschap aan hebt, om tijd, geld en energie in te steken. Tot je favoriete mensen en/of dieren, je vakantietrips. Noem maar op. Alles wat je jou nog wilt herinneren.

Toch ben ik niet voorstander om alles bij te houden. Eer je een mooie foto hebt, kan je al zoveel takes genomen hebben waar wel ergens iets mis gelopen is. Iemand heeft bewogen, of het beeld is wazig. Ik zeg maar iets. Genoeg redenen om die foto’s zo snel mogelijk te wissen, maar toch doen velen dat niet op het moment zelf.

Ik maak zelf geregeld printscreens om nog IETS met die foto te doen. Alleen heb ik niet altijd de tijd om er dan ook meteen iets mee te gaan doen. Zodus blijft het even op mijn GSM staan. En dat is dan het gevaarlijke. Want van uitstel komt nog al eens afstel.

Persoonlijk ben ik wekelijks bezig met mijn printscreens te ‘verorberen’. Standaard ligt mijn GSM naast mijn pc en dan overloop ik ze nog eens. Vaak gaat het toch om interessante onderwerpen voor mijn blog, of mijn boek. Soms kan het zijn over winkels die ik niet ken, maar die interessant kunnen zijn om iets te zoeken dat ik tot heden niet vond.

Maar vaak worden bepaalde foto’s gewoon overgezet naar mijn Pinterest account of mijn cloud. Daar ben ik nog niet zo lang geleden mee begonnen, het maakt dus dat ik zelf mijn eigen pc-mapjes aan het herstructureren ben, want dat zijn er intussen al veel geworden.

Voor iemand die “liever minder, is meer” quote hou, beoog ik dan ook om vroeg of laat minder bestanden op mijn pc te krijgen. Ditzelfde principe doe ik dus ook in mijn eigen huishouden of werkleven. Op één of andere manier lukt me dat beter, dan mijn digitale files te minderen.

Minder is meer

Bron: onbekend

Dit inclusief met de idee blogposts die ik op deze site nog wil klaarstomen. Ideeën zoeken of die ik puur toeval tegen kom, helpt me niet veel verder. De alom gekende “MEER” trein komt zo alleen maar verder, maar ik word er niet vrolijker van. Mijn pc almaar meer gevuld, en de server mag meer bewaren.

Zodus van de 75 ideeën die ik intussen gesprokkeld heb, ga ik ze week per week uitschrijven. Laat ik beginnen met 1 per week te posten, en als ik zin heb, meerderen dus. Want op deze manier heb ik 1,5 jaar nog allerlei ideeën voor de boeg.

Van alles wat ik hierboven intussen beschreven heb, zit dus dagelijks een server te draaien. Nu heb ik het nog puur bekeken vanuit mijn eigen bedrijf waarin ik posts als voorbeeld heb staan. Nog niet eens vanuit de sociale mediaplanning tools waarbij ook posts gereed staan voor mijn Instagram account. En dit nog los van alle apps die ik moet gebruiken voor andere bedrijven.

Neem van het van mij aan. Iedereen treft schuld om CO2 uitstoot te creëren, los van een auto of elektrische fiets waarmee je rond rijdt. Op dit moment bezit ik geeneen van de twee meer. Dus op dat front hoef ik al geen rekening te houden.

Maar toch, zoek ik nog steeds naar manieren om het nog beter te doen. Niet voor mij alleen, maar ook voor anderen, de nieuwe generatie dan bv.

Wat heb jij ervoor over?

Ilse