Mealpreppen: Waarom zou je het (niet) doen?
Je hebt vast wel eens gehoord van Meal Preppen. Voor de één is het dé manier om gezond te leven zonder stress, voor de ander klinkt het als een tijdrovende klus vol plastic bakjes. Maar wat zijn nu écht de voor- en nadelen? In deze blog zetten we het voor je op een rij.

Waarom je wél zou willen mealpreppen
1. Tijdwinst op drukke dagen
Door een paar uur in het weekend te investeren in koken, hoef je doordeweeks amper nog in de keuken te staan. Geen ‘wat eten we vanavond’-stress, gewoon opwarmen en eten.
2. Gezondere keuzes
Met mealprep maak je van tevoren bewuste keuzes. Geen hongerige boodschappenrondes of afhaalmaaltijden meer, maar voedzame gerechten die al klaarstaan. Ideaal dus als je een stel tieners in huis hebt, die liever fastfood verkiezen, als jij erop uit bent.
3. Besparing van geld én voedsel
Je koopt efficiënter in en gooit minder weg. Door vooraf te plannen gebruik je precies wat je nodig hebt – goed voor je portemonnee én het milieu. Denk maar eens aan vettige pizzadozen (wist je trouwens dat je die dozen niet bij de kartonnen afval mag steken?) of plastic bakjes die je blauwe PMD-zak opvullen.
4. Controle over porties en voedingswaarden
Voor mensen met specifieke doelen (zoals afvallen, spieropbouw of allergieën) is mealpreppen ideaal. Je weet exact wat er in je eten zit.
5. Minder keuzestress
Elke dag opnieuw bedenken wat je gaat eten kost mentale energie. Mealprep neemt die dagelijkse beslissing oor je uit handen.

Waarom je het misschien níét wilt
1. Het kost voorbereidingstijd
Je moet in het weekend of op je vrije dag tijd vrijmaken om te koken, snijden, bakken en verpakken. Niet iedereen vindt dat leuk of heeft daar zin in.
Een doordenkertje: Wie zegt dat één persoon die moet doen? Maak er een leuke familie-activiteit van. Leuk om je tieners in één baan kooklessen te geven.
2. Niet iedereen houdt van herhaling
Als je 3 dagen achter elkaar hetzelfde gerecht eet, kan dat gaan vervelen. Variatie kost extra moeite en planning. Of volg me gewoon via mijn recepten pagina (al gaat het in het begin voornamelijk over ontbijt)
3. Je moet ruimte hebben (in koelkast of vriezer)
Een week aan maaltijden vraagt om plek in je koelkast of vriezer. Woon je klein? Dan is dit niet altijd praktisch. Investeer in die typische Amerikaanse frigo’s (beste wat ik ooit heb gekocht). Aan één zijde een diepvriezer, en andere zijde een ruime koelkast.
4. Maaltijden zijn minder ‘vers’
Ook al bewaar je ze goed, sommige gerechten verliezen hun structuur of smaak na een paar dagen in de koelkast.
Waarom doe ik het?
Ik moet alleszins niet afvallen, ik ben mager genoeg. Ik ben geen sporter, behalve twee keren per dag met mijn Shiba’s erop uit te trekken en een drietal keren per week danspartijtje in de living, doe ik niet aan sport. En toch, heb ik last van een te hoge cholesterol.
Mijn huisarts raadde me aan, geen gehakt te eten. Of alleszins weinig. Wat aten mijn man en ik veel? Hamburgers, kippenworst, chipolata’s, spaghetti. Heel af en toe kotelet, maar als mijn man dat niet graag eet, waarom neem ik ze dan nog mee? Vis was ook geen optie, dat at die vroeger ook niet.
Dan wordt het dus moeilijk. Iedere dag kip eten was nu ook niet meteen mijn ding. Dus was ik al overgeschakeld op vegetarische gerechten. Tot hij dat ook weer beu was. En dan is het zoeken naar wat anders.
Maar zijn cholesterolwaarden waren erger dan de mijne, want hij at ’s avonds veel chips, koeken mee naar het werk, dronk door de dag vele suikerdrankjes. Tot de huisarts en een leverspecialist hem zei, dat het anders moest.
Ik ben dan beginnen kijken naar de ‘bruine producten,’ hield veel Instagram accounts in de gaten en kwam dan uit op influencers die het allemaal hebben over mealpreppen.
In het begin was ik sceptisch. Want als je dieper erop ingaat, dan zie je dat heel veel mensen (influencers, sporters enz.) naar de fitness gaan. Dan heb je nood aan een schema rond proteïnes. En geloof het of niet, ik heb dat vroeger ook eens een jaartje gedaan. Niet om af te vallen, maar om bij te komen. De zeven keren eten op een dag werkte voor mij niet. Ik heb ooit vijf potjes voor mij gezet terwijl ik patiënten ontving op mijn toenmalige job. De kaakspecialist voor wie ik toen werkte, vroeg of ik dat over de hele dag moest eten. Nee, niet over de hele dag. Maar wel tot 17u, want erna moest ik nog een avondeten klaarmaken en een handvol noten eten. Puur om tien kilo bij te komen.
Maar met mijn goede afval-genen, was het haast ondoenbaar. Denk dat ik in totaal 4 à 5 kg ben bijgekomen en dat ik tegen dan een degout had aan yoghurt en noten. Ik ben dan ook gestopt met dat proteïnedieet en met cardio te doen, en eigenlijk fitness in het algemeen. Maar soit, ik ben aan het afdwalen.
Wat hebben al die mealprep video’s gemeen?
Ze draaien bijna allemaal om kaas, yoghurt, eieren. En het schijnt, en dat wist ik zelf niet (een Belgische diëtist had me dat uitgelegd) dat wij maar slechts 1 ei per dag mogen eten. Hoe “gezond” zijn die mealprep recepten dan eigenlijk? Voor dagelijkse sporters, ga je nood hebben al al die proteïnes. Je zet daar tegenover sport versus eten.
Meer als de helft van die video’s zijn gemaakt door mensen, die niet eens in België wonen waar de norm anders is, die amper naar de dokter gaan en die niet eens weten hoeveel cholesterol ze hebben. Kijk maar naar hoe Amerika vol staat met donutshop, hamburgerzaken, koffieshops. En hoe alles zo groot is, dat mijn kleine handjes niet kunnen omvatten.
Maar een gewone mens als ik?
Wil ik niet elke dag kaas, yoghurt en zoveel eieren eten. Garantie dat mijn cholesterol de lucht in gaat. Dus nee, ik schuim dagelijks het internet af, en probeer her en der wat uit. En ja, daar gaan geregeld ook wel wat van die dingen in mijn recepten zitten.
Maar het perfecte ontbijt wat ik wekelijks kan mealpreppen heb ik nog niet gevonden. Voorlopig is dat het eerste waar ik mee begin. Ik heb ondertussen de chips al vervangen door een ‘gezondere’ versie, die van Body & Fit, zakjes van 23 gram, 94 calorieën per zakje en die worden niet gebakken of gefrituurd. En je hebt ze in verschillende smaken: paprika, original, sour cream en onion, BBQ en Hot Sweet Chili.
Wat heb ik nog intussen vergaard? Oh ja, het vier uurtje. Want in de Aldi waar ik wekelijks ga, zijn mijn meeste favoriete koekjes enzovoort, ook witte producten. Dus dat mag niet, of toch minder zoals de huisarts aanraadde. Bij Bol.Com koop ik voortaan deze: Holie’s Crunchy Bar Protein. Je hebt ze ook in verschillende smaken. Persoonlijk heb ik liever de chocolade en de notenmix. Mijn man daarentegen houdt van de Speculaas met Amandel erin. Met een Nutriscore van A zitten we dus veel beter dan de koekjes (Nutri-score D) bij de Aldi.
Ja, je zou deze type koekjes ook zelf kunnen maken. De vraag is hoeveel tijd wil je erin steken? Want eigenlijk kan je alles zo goed als zelf maken. Je sauzen, je boter, je brood, je pasta. Maar alles kost tijd, en heb je dat ervoor over? Ik niet. Op dat gebied ben ik lekker lui. Om een keer een cake te maken, wafels, pannenkoeken of een andere heerlijke dessert te maken, wil ik mijn hand wel omdraaien. Maar om alles wekelijks zelf te maken? Nee, daar maak je mij ook niet blij mee. Vandaar dat ik manieren zoek om tijd winnen. Wat heeft het me tot nu toe gekost? Twee afleveringen ‘Dexter’ mee te kijken met één oog.
M.a.w eet slimmer, leef beter
Hoe eet ik slimmer, en leef ik beter? Staar je niet blind op allerlei meal prep video’s. Denk na over wat je niet ziet. En stel jezelf de vraag:
- Wat heb ik nodig?
- Waarvoor doe ik het?
- Wil ik wel alles zelf doen?
- Hoe zie ik het?
Want ieder mens is uniek. De ene foodgoeroe heeft niet exact hetzelfde leven dan de andere. Bijvoorbeeld de ene werkt heel de dag thuis en heeft zijn beroep van influenceer gemaakt. De andere is een huisvrouw, met of zonder kinderen. Ze hebben allemaal een reden om aan meal preppen te doen. Wat is het voor jou waard?
Ilse


