Financiële vrijheid & Besparen minimalisme

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Het belangrijkste om te weten wanneer je kunt stoppen met werken, is wat geef je uit per maand? Wat heb je nodig om te leven hoe je nu leeft? En waar kan je best nog rekening mee houden? Want je wordt er niet jonger op en je lijf wilt ook niet altijd evengoed mee. Je zult er vroeg of laat ook eens aan moeten sleutelen.

Het hangt er ook vanaf met hoeveel je bent. Kijk je alleen naar je eigen? Dan valt het heus nog mee. Ben je met twee of meerderen, dan moet je die nog meerekenen in je maandinkomen. We weten wel dat kinderen vroeg of laat op eigen benen kunnen staan, maar laat niets aan het toeval over. Niemand heeft tenslotte een glazen bol. Iedereen kan wel wat aan de hand hebben. Je wenst het niemand toe. Maar zeg nooit ‘nooit’.

Daarom is het zeker niet slecht om iets ruimer te denken. Je kan beter zelf vooruitziend zijn, om erna minderen te piekeren bijvoorbeeld.

Wat heb jij nodig om te stoppen met werken?

Als je 3000 euro nodig hebt per maand, dan ben je beter af dan iemand die bv. 6000 euro per maand nodig heeft. Een alleenstaande (zonder kinderen) kan dus perfect rondkomen met 1500 euro per maand. Tenminste als je voor vele zaken zelf het voor het zeggen hebt.

Het hangt dus af van verschillende factoren:

  • Heb je een eigen woning of huur je een huisje?
  • passieve inkomsten (cryptocurrency, beleggingen, huurgeld, enz.)
  • Heb je kinderen of ben je kinderloos?
  • Ga je graag op reis? Of ben je content met te kamperen?

Want als je stopt met werken, vanaf eender welke leeftijd, bouw je geen pensioen meer op. Vroeger bleef een vrouw vlugger thuis om de zorg voor kinderen te doen. Hedendaags is dat voor vele gezinnen niet meer mogelijk, en gaat de vrouw evenzeer werken. Dit halftijds of fulltime want de meeste vrouwen willen bijdragen bij de man. En dat is zeker niet slecht want als je man iets overkomt, moet je alles zelf aankunnen.

Wat is een geschikte leeftijd om te stoppen met werken?

Sommigen denken er al over na als ze de leeftijd van 50 – 55 bereikt hebben. Je kan bij mypension.be altijd opzoeken wat je pensioenleeftijd is, om je pensioengeld te innen en hoeveel dat per maand mag zijn.

Werk je dus minder lang dan de vermelde leeftijd, dan ga je ook minder pensioengeld innen. Is dat erg? Nee, tenminste als je financiële situatie dit toelaat. Er zijn zeker andere manieren om later niets tekort te komen.

En eigenlijk ga je daar best al van uit. Hoewel tot heden iedereen zijn pensioentje heeft gehad, is het zeker niet slecht om toch iets extra te voorzien. Een verwittigd persoon is er 2 waard.

Vandaar dat de meesten intussen zelf allerlei pensioenspaarplannen hebben lopen. Iedere bank prijst dit toch aan. En dat is zeker geen slecht idee. Met bedragen als 60 – 80 euro per maand, kan je al enkele jaren sparen tot aan je 65e levensjaar. Een mooi bedrag dat tussen de 25 000 – 30 000 euro ligt.

Geef je dus nu 3000 euro per maand uit. Dan kom je toch mooi 10 maanden mee toe. En zelfs meer want de kosten die je nu doet, zullen niet allemaal meer voorkomen tegen je 65e levensjaar. Ik denk maar aan afbetaalde leningen, kinderen die de deur uit zijn.

Wat helpt nog om vroeger te kunnen stoppen?

We worden allen aangemoedigd om passieve inkomsten te vergaren. Zo is cryptocurrency de hype. Zelf heb ik dat niet opgericht. Ik ken er wel zeker het één en ander over. Maar ik heb liever dat zelf in handen. Ik wil me niet focussen om te zien wat er bij komt, alsook dus niet als er meer vanaf gaat dan ik wil. Sommige kennissen zitten maandelijks vanuit verschillende platformen dat geld te verschuiven. Teveel gedoe naar mijn mening.

Waar ik zelf voorstander van ben, is je geld investeren in vastgoed. Een zoon of dochter die op kot gaat, ideaal om het kot zelf te kopen. En dit naderhand als investering verder te laten lopen, mochten ze afgestudeerd zijn. Inclusief voor investeren in een hotelkamer. Een appartementje aanschaffen, is nog zoiets.

Nou om iets te kopen, moet je al een gedegen spaarpotje hebben. Maar laat net dat de les zijn dat ik als kind altijd meegekregen heb van mijn ouders:

Je kan iets leuks doen en kopen, wat je blij maakt op korte duur. Maar denk aan wat je bekomt, als je dat niet zou doen. Vroeger was ik zeker niet bezig met mijn toekomst.

Maar de keuzes die ik destijds gemaakt heb, en de leefstijl die ik toegepast heb, heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn eigen eerste appartementje kon aankopen. Dit met mijn zelf bijeen gespaard geld én met een kleine lening bij mijn ouders. En dat is nu meer dan nodig want de huidige leningen worden er zeker niet beter om. Integendeel!

Mijn eerste appartementje kostte 200 000 euro. Ik had toen mijn auto nog, maar ik ging geregeld al met de bus naar het werk. Dus qua autokosten bespaarde ik best veel. Voor de rest deed bijna alles praktisch te voet wat ervoor zorgde dat ik enkel het broodnodige in huis haalde. Zelfs uitgaan stond op een heel laag pitje. Ging ik er wel eens op uit, dan was het met de fiets naar de gym ofzo. Een combinatie van 2 dingen.

Heb je een extra kamer vrij die je niet gebruikt? Denk er dan eens aan om die te verhuren aan een kotgenoot. Voor een goede 300 euro tot 400 euro verdien je per maand nog eens extra aan je eigen appartement. In ruil heb je een compagnon, maar misschien ook een extra opvang voor je huisdieren.

Na een tijdje heb ik dan geproefd hoe het is om te de auto thuis te laten. Niet veel later heb ik mijn auto verkocht en verplaatste ik me simpelweg met de fiets, te voet en openbaar vervoer. Hierdoor bespaar ik jaarlijks 1600 euro (750 euro van een autoverzekering en belasting + 70 euro per maand te tanken). Intussen heb ik dus minstens 16 000 euro uitgespaard!

Mijn huidige minimalistisch levensstijl zorgt ervoor dat ik eigenlijk niks mis. Ik heb geen lening, een eigen afbetaald huis, een verhuurd appartement, én 2 pensioenplannen. Hoewel sparen zit er momenteel niet meteen meer bij zit, ben ik toch nog op zoek naar mijn volgende investering.

Heb ik toch iets qua producten nodig, maar net niet direct? Dan zal dit gewoon bij mijn cadeaulijst komen te staan. Daarom hou ik enorm van digitale bons zoals bij Bol.com ? (Disclaimer: dit bevat een affliate link. Ik verdien er commissie op als je een aankoop doet. Jij hoeft daarentegen niets meer hiervoor te betalen.) Heb je niet direct iets nodig? Dan hou je deze toch een tijdje bij, tot je iets duurder nodig hebt, of tot je het koopt wat je nodig hebt.

Ik moet wel toegeven dat mijn man en ik geen kinderen hebben. (Het artikel lees je hier) Kinderen kosten nu eenmaal veel geld én tijd. Door dit niet te hebben, werden onze goed verdiende centjes alleen door onszelf benut. We delen dus wel onze gezamenlijke kosten met elkaar, maar al de rest daar doen we bij wat we willen.

We doen ook al een tijdje enkel korte reizen. Ik heb als tiener veel geprofiteerd om per jaar 1 langer reis te doen, dit naar Chicago, Australië, Mexico. Maar ik kende dan ook wel veel lokale mensen, waardoor ik op een verblijf kon besparen. En daartussenin heb ik minstens 8 jaren niet echt de behoefte gehad om nog veel te reizen, waardoor ik her en der eens een korte tripje met vrienden aanving, door middel van Flair citytrip bonnen. Dat is sowieso wat gebleven, al gebeurt het niet meer via Flair. Sowieso willen we beiden Canada nog gaan ontdekken, Amerika misschien ook nog eens, maar zeker Australië. Het helpt dan weer wat lokale mensen te kennen.

Ik steek liever tijd in het leren kennen van mensen, om dan ook elkaar uit te helpen. Als mensen op vakantie gaan, sta ik geregeld in voor wat hondenopvang of kattenopvang. En al als je geluk hebt, zijn het mensen die andere interesses als jezelf hebben. Zo zaten vorig jaar mijn man en ik aan het zwembad van vrienden tijdens die hittegolf. Weer een bezoekje aan lokale zwembad complex uitgespaard.

Wat doe ik intussen niet meer:

  • maandelijks kleren, schoenen en schoonheidsproducten kopen
  • betalen voor openbaar vervoer (werkgeversbijdrage)
  • sporten in gym
  • uitgaan
  • TV kijken vanuit een digirecorder
  • twee dagen in het weekend uiteten
  • grote dure lange reizen

Wat doe ik in de plaats?

  • mijn eigen decoratie maken
  • meer koken en recepten uitproberen
  • bloggen en bezig aan eigen boek
  • uitkijken naar een volgende investering

Als je dus een beetje vooruit werkt, kan je even goed minder gaan werken of volledig stoppen natuurlijk. Ga dus zelf eens na wat je nodig hebt om dit te realiseren.

Misschien vormt dit concept wel je nieuw goed voornemen van 2024? Wat heb je ervoor over om vroeger te kunnen stoppen met werken?

Veel plezier!

Ilse