Heb je een gaatloze MDF-plaat? Dan heb je niets speciaals op voorhand nodig en kan je gelijk overstappen op Tip 2.

MDF verven

Heb je toch gaatjes in jouw MDF-bord?

Dan vul je deze best op met een vulmiddel, zoals Multifill bv. Na opdroging van het middel, dien je de restjes weg te schuren en te ontstoffen want na iedere schuurbeurt komt er alleen maar stof extra bij. Ontstoffen lukt het makkelijkst dmv een kleefdoekje.

Behandel ook iedere ruwe zaagkant, of uitgefreesde delen. Poreuze delen zuigen namelijk veel verf op. Een brush filler kan je hierbij ook helpen, als je dat makkelijker vindt.

Of een borstelplamuur voor oneffen houtoppervlakken. Dit mag zeer ruim aangebracht worden met een kwastje. Laat het zeker 12u drogen vooraleer je het glad schuurt.

Verschil gedeeltelijk en volledig MDF bord verven

Plak eerst de niet te schilderen delen af, met een afplaktape. Op die manier verf je niet over de stukken die je niet wilt schilderen.

Is het de bedoeling dat je een volledig MDF plaat gaat verven, dan hoef je niet meteen met afplaktape te werken.

Hoe begin je te verven?

Primerlaag

MDF zuigt veel verf. Vandaar dat je best eerst een primer aanbrengt. Dit kan met een lakrol met vilt, maar je kan ook opteren voor een spuitbus. Verdeel de verf goed over het geheel. Alles moet een goede eerst primerlaag krijgen vooraleer je verder kunt werken.

Als je het MDF-bord alleen gaat gebruiken, is het best ook de achterkant te primen om ervoor te zorgen dat je plaat niet scheef gaat trekken.

Is het de bedoeling om een stukje MDF te gaan plakken op een ander type houtsoort, dan hoef je dit niet te doen.

Nadat alles een primerlaag heeft gehad, dien je alles 4u te laten drogen vooraleer je een tweede laag primer aanbrengt.

Laat 4u drogen en breng tweede laag primer aan.

Schuurbeurt

Schuur de houten plaat lichtjes op met een schuurmatje of schuurpapier met korrel 220. En ontstof daarna opnieuw grondig. Zo bekom je het beste egale resultaat.

Eindlaag

Breng een eindlaag aan door middel van een watergedragen optie of Solvent gedragen optie. Verschil zit er in de droogtijd. Watergedragen opties hebben een 6u droogtijd, terwijl Solvent gedragen opties 24u nodig hebben.

Na iedere eindlaag dien je opnieuw grond te schuren met een schuurmatje, om het ingedroogde stof te verwijderen. En daarna moet je datzelfde stof opnieuw goed verwijderen met een doekje.

Zoals ik zei, hangt het er vanaf met wat je alles afwerkt. Beide opties hebben een bepaalde droogtijd 6u of 24u), die je dient te respecteren vooraleer je een tweede eindlaag aanbrengt.

Het is altijd beter 2 eindlagen aan te brengen.