Je vindt zoveel termen op het internet dat het soms niet allemaal even duidelijk is omtrent een SVG en een stencil. Hieronder leg ik je graag uit waar het verschil zit.
Verschil SVG en stencil?
SVG
Een .SVG is de afkorting van een Scalable Vector Graphic en het is een digitaal bestand dat bestaat uit lijnen binnen een afbeelding. De meeste afbeeldingen hebben stippen in de plaats van lijnen.
Het SVG-snijbestand kan worden aangepast voordat u aan uw creatieve project begint. Denk aan het vergroten hiervan, of het verwijderen van de achtergrond, of om de achtergrond te behouden. Alles is afhankelijk van wat je had willen maken.
Een software zoals Procreate, Inkscape (een gratis programma trouwens), Photoshop, of een andere vorm van zulke softwareprogramma’s kunnen je hierbij helpen. Dit soort softwarepakket converteert trouwens ook een .JPG-file naar een SVG-formaat. Wat nodig is, als je dit wilt gebruiken met een snijplotter gelijk een Cricut snijmachine, Silhouette of Brother Scan ‘N Cut.
Eenmaal de afbeelding precies is ingesteld zoals jij het voor ogen had, dan kan je dit overbrengen op het type materiaal naar keuze. Bvb. een papieren wenskaart, of Mylar sjabloon of zelfs vinylfolie.
Het bewaren van de SVG op uw computer is ook eenvoudig gedaan. Het neemt geen fysieke ruimte in beslag in uw huis. Zorg er wel voor dat het is opgeslagen in een cloud, vooral als je een SVG hebt gekocht bij een winkel. Anders moet je het opnieuw kopen en dat zou zonde zijn.
STENCIL
Een stencil heeft ook verschillende materialen. Denk aan Mylar sjabloon, of stickerpapier. Intussen vind je ook Ikonart mesh stencils, dit is te vergelijken met Mylar, maar hiervoor dien je geen bijkomende tijdelijke lijm te voorzien, doordat de achterkant vanzelf plakt op je object.
Een Mylar sjabloon is herbruikbaar, na een goed reinigingsproces. Het beste is om geen spons te gebruiken, maar een doek en wat lauwwarm water. Anders krullen de randen omhoog en wordt je stencil verpest. Verf kruipt dan onder je stencil en je bent dan geen afbeelding of tekst aan het aanbrengen op jouw object.
Een vinylfolie daarentegen is niet herbruikbaar. Maar het is geweldig om een persoonlijk cadeau te maken voor je nichtje, of welke soort geliefden dan ook. Het is éénmalig gebruik. Denk aan het maken van huisnummers of keukenlabels voor je voorraadkast.
Je kan eenvoudig beginnen met een SVG-bestand of andere bestanden zoals JPEG, PNG, PDF en vanaf daar jouw stencil maken. Zoals ik al eerder zei, heb je een software programma nodig zoals Procreate, Inkscape of anderen. Deze om jouw SVG om te zetten in het type bestand naar keuze.
Een vinylfolie heeft ook een papieren achterzijde, dus je hebt sowieso transferpapier nodig om dit over te zetten, terwijl Mylar sjabloon dit niet heeft. Een Ikonart mesh stencil heeft dan een transparante achterkant die je er ook af trekt.
Stencils worden verkocht in bepaalde winkels, of zoals ik al eerder zei, je kunt er gemakkelijk een maken, met een plotter. Ik koop mijn basismaterialen bij Cityplotter (geen affliate marketing) en ik maak mijn eigen SVG sjabloons met Procreate.
Als je Mylar gebruikt, dan kan je dit wel telkens keer op keer opnieuw gebruiken. Na ieder gebruik dien je dit te wassen met lauwwarm water en goed te laten uitlekken. Als het eenmaal droog is, dan kan je dit best bewaren in een plastieken mapje of zakje. Zorg er ook goed voor dat het object plat ligt, of alleszins de randen niet kunnen buigen. Als dit eenmaal verkreukt is, kan je het eigenlijk weggooien.