In financiële vrijheid investeren, voor velen blijft het een droom, en voor anderen wordt het realiteit. Wat heb jij nodig om in jouw financiële vrijheid te investeren?
Hoe jij in jouw financiële vrijheid kan investeren?
Financieel onafhankelijk zijn, dat wordt alsmaar vaker in beeld gebracht. Wie wordt nu niet gek van al die IG berichten dat je 1K per maand te verdienen? Of hoe vaak wordt er niet passief inkomen aangesmeerd, zodat je wat extra hebt om uit te geven?
Als dat extra zakcentje zo makkelijk te bekomen was, denk je dan dat we überhaupt nog een pensioen zouden hebben? Wie zou dan nog zo gek zijn om te gaan werken in loonverband?Want zoveel mensen zijn er niet die echt graag gaan werken. We zouden liever thuis ons eigen ding willen doen, of gewoon vaker op vakantie gaan. Zoals we zien bij de rijken op de TV.
Degene die graag werken, zijn mensen die hun passie aan het volgen, maar het is en blijft nog ‘hard’ werken, ook al voelt het voor hun niet zo aan. Je zou dus kunnen zeggen dat zij werken zonder schuldgevoel en met goesting.
Dat neemt niet weg dat een passief inkomen zeker welkom is. Al zou je dan wat minder hard moeten werken. En de meesten doen dit eigenlijk al door middel van je pensioenspaarplan. Je zou goed kunnen zeggen, dat een pensioenspaarplan niet meteen als een passief inkomen aanvoelt, omdat je zelf jarenlang spaart voor dit potje. Maar wat meesten vergeten is, dat het je ook een mooie teruggave biedt op je jaarlijkse belastingen. En dat bovenop je hard gewerkte jaren, dit voor een mooi extraatje zorgt.
Daarnaast zoeken velen het idee om iets extra binnen te krijgen via cryptocurrency. Maar net gelijk een pensioenspaarplan, steek je zelf geld in zo’n systeem zodat het je opbrengt. Tot nu toe brengt het wel een mooi extraatje met zich mee, meer dan wat je verdient bij je lokale bank.
Het enige spijtige is, dat je het niet kunt inbrengen bij je belastingen. En brengt het hoe dan ook een risico met zich mee, want als de beurs het slecht doet, kan je zelfs jouw geld kwijt spelen. In hoeverre mate beschouw je dit dan als een extraatje?
Een ander manier van beleggen, is een investering doen in gebouwen zoals een huis of appartement of een vakantiewoning. Opnieuw gebruik je jouw hard gewerkte centen om dit te investeren in iets wat je geld opbrengt, maar wat je evengoed onkosten met zich meebrengt als je de foute mensen in je huis of apt hebt zitten. Het enigste voordeel met dit type belegging, is dat je dit kan doorgeven aan je erfgenamen. Want anders gaat de overheid met je geld lopen en zijn je erfgenamen aan het betalen op een erfenis. En dat kan best oplopen tot 27% afhankelijk van wat je erfenis geld gaat zijn!
Een betere passieve inkomst, is uitzoeken wat je niet meer nodig hebt en dit zelfs niet meer kopen. Je houdt dus je zuur verdiende centjes bij je, om zo hetgeen te doen die jij wilt doen.
Het helpt dus ook om niet te kiezen voor kinderen. Niet voor niets beweren sommigen dat op een leven een kind het equivalent is van een Ferrari. Wat zou jij dan kiezen?
Een autovrij leven, helpt trouwens ook al. Zeker als je weet dat een auto per jaar makkelijk 800 euro kan kosten, los van het feit dat je een maandelijks uitgave moet doen aan elektriciteit of te gaan tanken. En dan zit daar nog geen extra onkost in zoals schade aan je auto laten herstellen.
Dus tot zover dat een auto een makkelijke manier is om je ergens te doen geraken. Als je dit bekijkt vanuit het afstand en tijd factor, maar ook onafhankelijk van anderen zijn, dan is een auto hetgeen je absoluut moet behouden. Maar als je het vanuit het geld aspect bekijkt, dan weet je dus wat ik de afgelopen 11 jaren intussen bijeen gespaard heb en dat ik intussen wel financiëel onafhankelijk ben geworden vanuit de keuzes die ik gemaakt heb.
Doordachte keuzes brengen jouw de financiële vrijheid waar je naar zoekt
Alles begint met wat jij als financiële onafhankelijkheid aanschouwt en de beslissingen die je erbij neemt. Met dit en vele andere aspecten kan je dus bij mijn manier van minimalistisch coachtraject terecht.
Ilse