Hoe voelt het om jezelf grenzen op te leggen? Bevrijdend of beangstigend?

Het voordeel van thuis te werken, is dat je veel dingen tegelijkertijd kunt doen, maar er is ook wel een nadeel want dan moet je wel opletten niet alles tegelijkertijd willen doen.

Snap je? Misschien nog niet.

woman in white t shirt holding smartphone in front of laptop
Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Ik vind het interessant om thuiswerk te doen, om dan ’s ochtends de was in te steken en ondertussen te werken en als je dan op de middag klaar bent, de was in de droogkast te steken, opnieuw te werken en ’s avonds de was eruit te nemen en op te plooien. Dat is een mooie deal.

Idem voor mijn snijmachine. Ik steek mijn ontwerp in mijn snijplotter. Hij snijdt voor mij of print het exemplaar uit, afhankelijk wat ik nodig heb. En als alles klaar is, dan ben ik wel ook klaar met mijn korte opdrachtjes. Zodat ik erna alles in één baan kan verwerken.

Nadeel van thuiswerken is dat je makkelijk overal kleinere taken terug vindt. Als je dan niet oppast, dan ben je veel zaken gelijktijdig aan het doen waardoor je fouten begint te maken. En dat wil ik dan ook niet.

Jezelf grenzen opleggen, is belangrijk voor iedereen. Of je nu zelf zelfstandige bent, of je bent werknemer. Iedereen klaagt dat de tijd vliegt en je loopt je zot van het ene punt naar het andere punt. Ik ken er ook wel het fijne van. Vandaar dat ik mezelf intussen grenzen heb opgelegd om ook terug te genieten van de dingen die ik fijn vind en niet overal in thuis hoef te zijn, of mee hoef te zijn met de maatschappij.

Het is dus oké om niet te weten wie de volgende koppels bij Blind Getrouwd zijn, of te weten hoe het nu zit met corona, enz. Voor mij is het niet zo belangrijk om te weten want er zijn andere dingen waarvan ik liever het fijne weet.

Hoe leg je jezelf grenzen op?

  1. Maak een lijstje wat je dagelijks wilt doen. Maar overdrijf ook niet en schaam je niet als er iets onverwachts tussen komt. Alles wat je die dag niet kunt afwerken, schuif je gewoon op. Maar maak alleszins geen uitstel tot 2 weken nadien.
  2. Plan een kwartier tot een uur per dag voor jou alleen. Dat lijkt onmogelijk voor sommigen, maar begin gewoon maar eens aan een kwartiertje per dag. Je geraakt terug geïnspireerd met wat je wilt doen met je leven, jouw huishouden, enz.
  3. Werkt er iets niet in je huis of je omgeving? Doe er iets aan en wacht niet tot er verandering mogelijk is. Een kleine verandering is ook al goed. Vb. Stoor je aan allerlei papieren op je aanrecht, maak bv. een apart vakje vrij waar je die wegstopt voor wanneer je wel tijd heb voor de paperassen.
  4. Wijs een kamer toe waar je gaat werken. Zorg dat niets je kan storen, geen gsm niets. En beschouw die kamer als de ‘WERK’ kamer. Heb je dan gedaan met werken, ga weg uit die kamer.
  5. Zorg dat je elke dag met een schone lei kunt beginnen in de WERK kamer. Als dat betekent, al die paperassen eerst weg te werken, doe dat dan ook echt. Is je keuken een plek waar je met jouw familie het meest vertoeft, zorg dan ook dat het gezellig blijft en geen rommelplek. Het is echt niet jouw plek om alleen onder controle te houden. Iedereen kan zijn bijdrage doen.

Dus echt: zie dat je grenzen stelt voor jezelf. Je kan onmogelijk anderen grenzen opleggen als hij of zij daar niet voor openstaat. Maar dat betekent niet dat je slaaf van anderen moet zijn.

Het begint met eerlijk, maar zachtaardig naar jezelf kijken en wat jij nodig hebt, wat jij belangrijk vindt. En met een duidelijke communicatie zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Ga jij het proberen?

Ilse