Heb jij al gehoord van deze 5 vooroordelen van minimalisme gehoord? Ik echt wel en ik blijf ze nog altijd grappig vinden.
Alles wat iemand niet kent, krijgt automatisch te maken met vooroordelen. Dit geldt ook voor de term “Minimalisme”.
5 vooroordelen van minimalisme
EEN MINIMALIST IS IEMAND MET WEINIG BUDGET
Met een leven als minimalist maak je net tijd of geld vrij voor zaken waar jij waarde aan hecht. Als dat dan inhoudt dat je intussen geld spaart, daar klinken we toch gewoon op.
Ik kan dus bvb. moeilijk geld uitgeven aan parfum of schoenen, waar anderen met gemak 50 – 100 euro aan kleren kunnen spenderen.
Ik koop liever niets in de solden, tenzij ik echt iets nodig heb. Bv. een broek die een vlek heeft bijgekregen en die er met de nodige middelen nog niet weg is gegaan. Zoiets moet je gewoon vervangen. Tenzij je al minstens 10 broeken in je kast hebt hangen. Als je genoeg items hebt, in je kast, moet je uiteraard niet gaan vervangen.
Ik geef maandelijks amper geld uit. Ik weet niet aan wat ik het moet spenderen. Ga ik naar een lokale winkel, is er genoeg te vinden hoor. Maar ik zie het NUT er niet van in.
Geef mij maar eens goed op vakantie gaan, of mijn huis verder gezellig maken. Of gewoon op mijn spaarboekje laten staan, voor iets dringends bv.
MINIMALISME IS JEZELF BEPERKEN
Als minimalist door het leven gaan, geef je net waarde bepalen aan spullen, maar meer aan mensen of dieren. Zo zijn mijn honden een grote belangrijke factor in mijn leven. Ik heb intussen 3 viervoeters lopen waarvan mijn oudste shiba zo geniet van grote wandelingen. Een grote wandeling kan makkelijk een uurtje duren.
Een uurtje dat ik gewoon niet wil spenderen in mijn huis om alles onder ‘controle’ te houden. Zou ik dat net wel doen? Dan beperk je jezelf pas. Als minimalist heb ik dat niet voor.
Minimalisme = loslaten. Loslaten van elementen waar je stress van ervaart. In de plaats maak je ruimte voor hetgeen jij net wel wilt: de vrijheid, meer tijd om dingen te ondernemen, enz.
Ilse | Minimalist Maker
Oké, er zijn zeker een aantal items in je huis dat de nodige aandacht vergen. Een huis vergt nu eenmaal werk: stofzuigen, stofvegen, poetsen. De drie items die iedere huiseigenaar wel moet doen, of die uitbesteed wordt aan anderen.
Maar als jij je het werk beperkt, voelt het niet aan als werk en wordt het een routine. Net zoals je iedere dag eet en drinkt.
EEN MINIMALIST HEEFT GEEN GEZELLIG HUIS
Een minimalistisch huis wordt al vlug geassocieerd met witte kamers, amper iets op de kast enz. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ik heb ook wel witte kasten, maar mijn huis is gebaseerd op grijze elementen, gecombineerd met hout en als je een kast opentrekt, dan heb ik ook wel plaats voor kleur.
Er is geen goed of fout in jouw woning. Ik denk dat er vele huizen zijn waarbij wit de basiskleur vormt, en die toch geen eenvoudig leven leiden.
Het draait er gewoon om wat jij wilt. De ene vindt een sportauto leuk, iemand anders kan genieten van tasje koffie met een koekje. De ene vindt het leuk allerlei decoratiespullen op de kast te zetten, een andere haat het al gewoon om telkens af te stoffen iedere week.
Wat de reden ook is, als minimalist is je huis gewoon zo praktisch ingericht dat jij de meest belangrijke dingen wel allemaal kunt doen, terwijl anderen misschien nog altijd op zoek zijn naar de ideale oplossing. De vraag waar een minimalist bij stil staat is: Wil ik daar wel mijn tijd en geld in steken?
MINIMALISTEN ZIJN TWEEDEHANDS TYPES
Eigenlijk wel een grappige vooroordeel want ik ben absoluut geen kringloop type. Mijn ouders hebben me bijgebracht te sparen voor hetgeen ik wil hebben. Die raad is eigenlijk altijd blijven ‘plakken’.
Buiten spullen die ik weggeven heb aan Kringloopwinkels, heb ik voor de rest enkele ‘overblijvende materialen’ gekregen van mijn overleden ouders. Het is té zot om alles weg te doen, zeker als je het wel thuis kunt gebruiken. Plus met deze spullen over te nemen, herinner ik me nog de goede tijden die ik met hen had.
Waarom gaan mensen naar een tweedehandse winkel?
Omdat er degelijke meubels, kleren en andere decoratie te vinden zijn, die voor een prikje te koop zijn. Iedereen kan zich wagen aan zulke koopjes, minimalist of niet. Als dat jouw ding is, ga er dan zeker voor. Er is niemand die je tegen houdt.
IEDEREEN DIE 1X OPGERUIMD HEEFT, IS EEN MINIMALIST
Oh echt niet! Als het zo simpel was, ja dan zou iedereen het leven leiden die hij of zij wilt hebben. Nee, minimalisme is een mindset. Je past het dagelijks toe, in je leven, in je werkleven, in je vriendengroep, in je hobby, enz.
Net gelijk je wilt diëten en jouw ideaal gewicht wilt behalen, zijn er fases in. De ene moment gaat het goed, de andere moment twijfel je. Het is niet omdat je één keer goed ontspult hebt, dat het leven je nu makkelijker verloopt.
Er is een verschil tussen een ontspulcoach en een loslaatcoach, oftewel een minimaliseer coach. (Lees het hier na) .
Maar kijk, de eerste stap is enkel gezet, nu is het kwestie volhouden en verder doen.
Kortom:
Dit zijn nu slechts 5 vooroordelen rond minimalisme. Je gaat er vele meerderen vinden hoor. Mensen weten het fijne er niet van en het wordt al gauw bestempeld als “Wat is dat?” of “Raar”.
Ze kennen het thema niet voldoende niet. En hetgeen je ziet op foto’s zijn kille ruimte, waarbij gauw het oordeel komt van “ah nee, niet voor mij besteed”.
Mijn raad als je het niet kent, probeer het eens. Je gaat letterlijk meer tijd en vrijheid ervaren, gewoon door te leren loslaten. Een foto laat zien hoe het kan, maar is geen standaard voor een minimalist. Vergelijk het simpelweg met een persoon: uiterlijk bepaalt niet het innerlijke.