Minimalisten en digitale planners gaan hand in hand.
Als minimalist focust je op wat je te doen hebt en tracht je een connectie te leggen met je natuurlijke flow. De reis tussen die 2 verloopt niet over één nacht, het is een lange reis met vallen en opstaan.
Een (digitale) planner helpt je overzicht te behouden in de taken, events en je gevoel. Het geeft je een resultaat om na te gaan waarom je het vooropgestelde doel (niet) behaald hebt. Dat type inzicht krijgen is super waardevol in het bekomen van een minimalistisch leven.
Als minimalist heb je geen baat aan bijkomstige rompslomp te bewaren, vandaar dat de focus voornamelijk op digitale planners ligt. Een app zoals Notion kan je al verder helpen als het aankomt op groeperen van taken, doelen en een bucketlijst opstellen. Het programma is bereikbaar via alle soorten mediums, zoals tablet, pc en GSM. Plus belangrijke tip en zeker niet te vergeten: het is gratis.
Als je wilt, kan je het programma ook nog eens delen met anderen binnen je gezin. Zeker handig als je met meerderen rekening moet houden. Al kan je best eerst jouw ideetjes uitwerken, vooraleer je het met anderen gaat delen. Een eigen planning uitwerken is soms al moeilijk genoeg, laat staan dat je het voor 3 tot 4 mensen ineens uitwerkt.
Als je Etsy shops bekijkt, dan vind je al een heleboel minimalistische digitale planners. Zeker allemaal leuk, maar de meeste van die shops gebruiken templates die speciaal zijn gemaakt om een bepaalde app in kwestie ook nog eens aan te kopen.
Als je én de planner template én de app moet aankopen, dan is dat een enorm dure aankoop. Ik denk maar aan de planners die gemaakt worden voor GoodNotes. Als je dan geen Ipad bezit, heb je daar dus niks aan. Hoor je me al komen? Dan moet je al bijna een Ipad erbij kopen.
Waarom minimalisten voor digitale planners kiezen?
De focus van een minimalist ligt in het bijhouden wat belangrijk is. Je gaat zelf na wat dit voor jou is. Alles wat belangrijk voor je is, is terug te vinden op digitale tools, of staat in jouw zicht én die van anderen. Dit wordt dus de FOCUS genoemd. Je kan het zo moeilijk of makkelijk maken. Wat jij wilt bekomen.
Een digitale planner sluit daar dus ook bij aan. Een digitale planner kan ook printen en beplakken met laminaatfolie en een stel magneten om te gebruiken op je frigo. Of je kan het gewoon openen in Word of Procreate (enkel binnen Ipad) om je papierenleed te besparen. Vandaar dat de meest belangrijke planners ook in een cloud opgenomen kunnen worden, zodat je deze ieder jaar kunt gebruiken en meerdere keren per dag/week enz.
Koppel alles wat je te doen hebt met een algemene focus en kijk wanneer het gelukt is en ook belangrijk wanneer het niet gelukt is. Plus meest belangrijkste, hoe voelde jij je in het uitvoeren van die taak. Bijsturen in een planner is altijd mogelijk.
Nog een fijn voordeel van een digitale planner: je hoeft niet te smodderen met Tipp-Ex om aanpassingen te doen. Zeker handig als je een perfectionist bent.
Heb je vandaag een kattengeschrift, maar morgen een beter handschrift. Niks maakt uit, want je kan dit afhankelijk je programma waarmee je het gebruikt ook laten invullen als tekst.
Alles is mogelijk binnen een digitale planner. Je kan makkelijk een zoekfunctie toekennen aan het systeem zodat je een bepaalde dag kunt opzoeken als je dat nodig acht. Op die manier krijg je automatisch inzicht waar je een verbetering kunt toepassen.
Een gevorderde minimalist en digitale planners
Een gevorderde minimalist werkt niet meer met digitale planners omdat het duidelijk is wat er gedaan moet worden. De gekoppelde gevoelens aan bepaalde taken en doelen zijn realistisch. Sommigen bestempelen dit als routine. Alleen klopt die benaming niet omdat een routine vaak op diezelfde dagen uitgevoerd worden. Een gevorderde minimalist houdt zich daar niet mee bezig en werkt vanuit buikgevoel.
Een voorbeeld: Je weet dat de taak “wc wekelijks poetsen” er is, om de hygiëne van de wc te waarborgen, dat er nagekeken moet worden of er voldoende wc-rollen zijn en gastendoekjes voor die op bezoek komen. Zo’n taakje hoeft niet meer opgenomen te worden in een digitale planner.
Een gevorderde minimalist weet ook waar het doel voor staat, maar zal dat niet vlug op vaste dagen die zaken uitvoeren. Als je het huishouden zo eenvoudig mogelijk hebt gemaakt, dan wordt het omgezet naar natuurlijke flow. Want je wilt het net hygiënisch houden dus als het vuil is, dan doe je het meteen en wacht je niet tot die dag in aantocht is. Geen jaarlijkse lenteschoonmaak tips voor een minimalist.
Toch heb je als gevorderde, ook nog altijd baat met een bepaalde agenda want een geheugen kan je ook in de steek laten als je veel aan je hoofd hebt.
Wetende dat je toch ergens een herinnering hebt staan, is pure gemakzucht. Een simpele digitale agenda zoals Outlook, of Google Agenda volstaat hiervoor. Deze kan je simpelweg delen met je medebewoners waar louter de belangrijkste events gepland staan. Bv. Verjaardagsfeestje van Zus. Het maakt niet uit of je medebewoners een ander type agenda gebruiken, de meesten kan je wel koppelen aan elkaar.
Voor de rest is gekend wat jij of je medebewoners te doen hebt in het algemeen. Of dit nu voor die dag bestemd is, of voor een andere dag. Je kent je focus en je kent je gevoel wat die taak met je doet.
Waar het doel van een beginnende minimalist in het begin op focus ligt, wordt er voor gevorderden eerder gekozen om te vertrekken vanuit natuurlijke flow. De mindset verschuift dus naar mate je jouw leven gaat vereenvoudigen.
Die laatste fase is zeker fijn. Het beoogt nog altijd hoe eenvoudig een leven kan worden, maar de reis er naartoe is het belangrijkst om mee te maken.
Dus als je zelf graag wil starten met minmalisme, dan is onderstaande leer loslaten of tewel samen ruimte maken, zeker een aanrader.