Opruimen kan iedereen, maar waarom lukt ontspullen mij niet? Is dat een vraag die jij je geregeld stelt? Lees dan zeker hier verder.
6 redenen waarom ontspullen niet lukt
Je bent eindelijk begonnen aan ontspullen, maar het lukt je gewoon niet. Dit omdat je spullen terug in huis opneemt, of omdat je moeite omhebt om het gewoon los te laten. Misschien omdat je een sentimentele herinnering eraan gelinkt hebt.
Klinkt het bekend in de oren?
Geloof me, iedereen heeft daar last van! De ene gaat het makkelijker mee om, dan iemand die pas begint. Vergelijk het met vallen en opstaan. De eerste keer dat je valt, heb je pijn. Je durft niet meer te vallen, en je doet er alles aan om dat pijngevoel uit de weg te gaan.
Of je kan ervoor kiezen om je expres te laten vallen, en zo minder hard te vallen.
Of je kan ervoor zorgen dat je er gewoon vanuit gaat dat als je opstaan, je wel eens kunt vallen. Je gaat zoeken naar de reden dat je gevallen bent. De fout zou wel eens kunnen liggen bij een steen die je niet gezien hebt. Een hond die plots achter je staat (overkomt mij wel eens in de keuken). Of slechte schoeisel die je ooit gekocht hebt.
Alles heeft een keerzijde. De ene heeft moeite met iets los te laten, terwijl de ander met gemak iets loslaat. In een MEER-wereld moet dit net hetgeen zijn dat je gelukkig maakt, maar dat is duidelijk niet waar, of ik zou ook uit business zijn.
Hieronder toon ik je welke redenen je zou kunnen tegen komen dat ontspullen voor jou NOG niet lukt.
6 redenen dat ontspullen niet lukt
1) Jezelf van de ene plek naar de andere verplaatsen
We hebben de neiging om ons af te laten leiden door alles wat we zien. Begin je dus in de berging, maar moet je de keuken doorkruisen, dan kan het zijn dat je in de keuken iets ziet liggen wat er niet moet zijn. En van daaruit verder werken, naar de volgende kamer, verhindert je één kamer af te werken. Met als gevolg allerlei ontspulsmoezen zoals:
- ik kan dit niet. Wat doe ik mis want anderen lukt het wel?
- Vandaag gaat niet, ik doe het morgen wel (=uitstelgedrag)
2) Sentimentele waarde, gevoelens en herinneringen
Iedereen heeft wel bepaalde items in huis waar gevoelens en herinneringen mee gemoeid zijn. Spullen van toen je kind was, oude schoolrapporten, je liefdesbrieven, dagboeken enz. Zeker als je gaat redeneren vanuit het gevoel dat anderen er zeker gelukkig mee kunnen zijn, zoals oud speelgoed, dan ben je geneigd om alles bij te houden. Voor later. Waarom zou je überhaupt iets weg doen?
Spullen die afkomstig zijn van een overleden dierbaren, zijn zo spullen die het meeste energie kosten om afstand van te nemen. Tenslotte doen zij je denken aan de goede oude tijden, die je natuurlijk niet meteen wilt lossen.
3) De drive, de moed, of de aandacht vermindert
Wie kent het niet? Je hebt zoveel zin om in actie te schieten, maar na verloop van tijd vermindert je energie. Wat je dan nog voor je hebt liggen, stop je gewoon terug in de kast. Voor een ander moment. Wanneer je terug die goesting hebt gevonden om er terug aan te beginnen. Dit kan een uur of twee later zijn, maar even goed pas binnen een tweetal maanden ofzo.
4)De ooit-projecten
Als fervente creatieveling beginnen we allen aan een “ooit” project. Ooit als ik oud ben, word ik een zanger. Of ooit als ik tijd heb, wil ik mijn berging inrichten. Cliché zijn de oude broeken of jurkjes waar we ooit weer in geraken als we terug afvallen.
Zulke ooit-projecten zijn gemaakt om gedoemd te worden. De ideeën die je jezelf in de tussentijd voedt, stapelen zich alsmaar meer op. Met nieuwe spullen tot gevolg.
5) Het onbekende, het ‘nooit geleerd’ smoes
Iets wat je niet kent, schrikt je af. Als je vroeger nooit zag hoe je moeder het huis ontspulde, dan weet je ‘zogezegd’ niet hoe het moet. Ik denk dat geen enkel kind uit zijn eigen op het internet gaat kijken, hoe het wel moet. Wat ik niet ken, moet ik niet doen, zeg maar.
Een mens is niet gemaakt om los te laten. Vanaf dat we geboren worden, zijn we constant omringd door anderen. Misschien niet direct in onze omgeving, maar zet maar eens een stap verder. Hoe je in je eigen tuin kunt staan, met je zicht op de buren.
Ontspullen of rouwen om een persoon, kan even erg zijn. En niemand kan zeggen hoe het moet aanvoelen. Want alle verdriet daarrond is persoonlijk. Zo verschillend dat iemand die geregeld rouwt om een dierbare, nog steeds intense pijn kan ervaren. Waar dat een ander totaal onverschillig kan reageren.
6) Ervaren van negatieve gedachten & jezelf beperken
Negatieve gedachten zoals “ik ben waardeloos”, “het lukt me gewoon niet”, “wat doe ik fout?” We kennen deze speciale stemmetjes wel. Ze verlammen je gewoon en je gaat ze gewoon ‘onbewust’ toepassen. Die belemmerende gedachten gaan er net voor zorgen dat je blijft hangen. Je hebt voor jezelf een barrière gemaakt. Een soort limiet die je echt niet kunt overschrijden.
Terwijl dat echt niet nodig is. Met de juiste coaching kan je deze pleister er simpelweg vanaf trekken.
Maatwerk oplossingen
Als minimaliseercoach heb ik best al wat watertjes doorzwommen. Vele dierbaren die heen gegaan zijn, maar ben ik zelf al meer dan 20 jaren bezig met minimaliseren. In mijne tijd bestond de ‘label’ minimalisme nog niet. Maar dat neemt niet weg dat ik het toen al niet implementeerde binnen mijn leven. Het heeft zeker al vele mooie jaren gecreëerd en ik heb best nog veel op mijn bucket-lijst staan.
Voor alles is wel een oplossing te vinden. We gaan samen kijken waar je tegenaan loopt, wat je tegenhoudt en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Het doel is dat jij het zelf kunt realiseren, en ik mezelf uiteindelijk overbodig maak.