Financiële vrijheid & Besparen minimalisme

Weet jij hoe je een aankoop doet?

Een aankoop doet veel met je. Van zodra je jouw zinnen gezet hebt op iets specifiek. Weet jij dan hoe je een aankoop doet? Koop je spullen op basis van gevoel of omdat het mooi is, of puur vanuit zijn functionaliteit? Misschien zelfs vanuit een oude herinnering dat het met zich meebrengt?

Vaak sta je er niet bij stil wanneer je een aankoop doet. Kijk maar hoe je boodschappen gaat doen. Je koopt bepaalde producten omdat je het lekker vindt, of alleszins de mensen binnen je gezin. Zelfs poetsproducten worden gekocht op aanraden van anderen. Misschien heeft je moeder je aangeraden om schoonmaakazijn te gebruiken op die bekalkte kranen in je huis en dat is dat de reden dat je standaard ook azijn koopt.

hoe je een aankoop doet. Kom het hier te weten | Minimaliseren en financiën

Hoe je een aankoop doet?

1) Advies van anderen

hoe je een aankoop doet - 7 redenen

Hieruit kan je afleiden dat je jou vaak laat leiden door anderen. Wat iemand goed genoeg heeft bevonden, kan zeker niet slecht voor jou en je gezin zijn. Toch? Als het allemaal zo simpel zou zijn, dan bestond er simpelweg 1 exemplaar binnen de azijn-gamma. Maar nee, ze ontwikkelen zoveel verschillende soorten. Haal jij dan maar eens binnen de 10 seconden jouw poets azijn. Je hebt biologische versies, en je hebt minder biologische versies.

Ondertussen wordt er voor iedereen wel een variant gemaakt. Je hebt er die een steentje bij klimaatsverandering maken, en je hebt er die gewoon vanuit het verleden aankopen.

Of gewoon omdat ik het terug vindt op de cadeaulijst die ik van mijn familie krijg. Ieder jaar stellen we lijstjes op, zeker de kinderen van mijn zus. Ik vind het onnuttig om spullen te kopen die ik denk dat ze leuk vinden, om erna te moeten vernemen dat ze het al lang hadden of dat ze het toch niet zo tof vinden als ik gedacht had. (Hoe stel je zo’n lijst samen? Dat lees je hier.)

2) Uit nieuwsgierigheid

Wie kent de verschillende reclamespots van de TV niet? Of de flyers en brochures die in je brievenbus verschijnen? Allerlei mediums die je inlichten dat er iets nieuws op de markt is. Valt het net binnen de product categorie die je geregeld koopt, dan kan het wel eens zijn dat je de verleiding niet kunt weerstaan.

Je hoeft het maar 1 keer te kopen en je kunt al verkocht zijn aan iets wat je voorheen nooit eerder gekocht zou hebben. Maar het kan je ook ertoe doen om het nooit meer te kopen.

3) Vanuit herinnering een aankoop doen

Ik denk maar aan de zoveelste oreo’s reclamespotjes. Die lekkere bruine koekjes met witte vulling. Of de limited edities van de witte oreo’s met witte chocolade erover heen. Ergens doet het me denken aan de Prince koeken van vroeger. Je haalde die twee koeken ook uit elkaar en likte de vulling eruit. Dan pas at je de koeken zelf.

Hoewel er meerdere varianten bestond, hunkerde ik altijd naar die met de chocolade vulling ertussen. Zo heb ik velen verorberd, te samen met mijn vader. Toen dan ook nog eens de variant uitkwam met chocolade topping erover. Mmm… ik kan het me nog zo levendig voor ogen halen.

Dus toen Oreo koekjes uitkwam, sja, ja, dat wou ik wel eens proberen want het concept was het zelfde. Koekjes opdoen voor de chocoladevulling. Ze zijn zeker lekker, en ik haal ze geregeld wel eens in huis. Waar ik voorheen Prince koeken uit de Carrefour haalde, haal ik nu amper Oreo uit de Aldi. Voor mij ligt de Carrefour te voet wat veraf. En als ik moet kiezen tussen een stel koeken of chips, dan ligt chips nog altijd eerder in mijn winkelmandje.

4) Hebben om te hebben

Als ik de jeugd hoor, dan kunnen ze niet wachten tot ze die type Nike schoenen hebben. Of hoe ze die Vans bloezen moeten hebben. Want oh ja, als je die niet aan hebt, dan hoor je er gewoon niet bij.

Vroeger zag je zwembaden enkel bij de rijken. Sinds we hete zomers hebben, beginnen verschillende huishoudens allerlei zwembaden aan te schaffen. Op zich heb je gelijk als je een waterrat bent die graag een plonsje neemt bij heet weer.

Ik weet dat mijn man graag een jacuzzi in de tuin wou hebben. Hij wou zo’n opblaasbaar ding en dat zou wel passen op onze tuintegels, maar dan moest de tuintafel weer wat opschuiven. Ik had daar mijn twijfels over, terwijl hij zo zeker was. Tot ik er zelf over begon op te zoeken, hoe zwaar zoiets wordt als je dat vult met water. Hijzelf was er zo zeker van dat het ging lukken. Dit ging rap voorbij toen zijn kameraad mij gelijkt gaf. Zoiets weegt gewoon veel te veel.

Zijn goesting ging nog vlugger voorbij, toen ik zei dat hij het onderhoud mocht doen. Hij moet me niets extra bezorgen, waar ik mijn tijd voor moet insteken. Daar ik de optie had om mijn tuin opnieuw aan te leggen, had ik hem twee opties gegeven: groter tuinhuis of een plek voor zijn jacuzzi. Laat ik het zo zeggen, er staan een gemetseld tuinhuis intussen.

Als ik hem kan plezieren met een privé-sauna waar we echt met ons tweetjes kunnen genieten van elkaar en een jacuzzi. Zonder onze buren een extra kijkfeestje te geven, dan teken ik daar direct voor. Daarbij ben ik met een 5 minuutjes rond de vloer te kuisen in mijn nieuw tuinhuis, tov een dik half uur misschien aan een jacuzzi te spenderen. Ik ben blij van mijn keuze.

5) Omwille van zijn functionaliteit

Als minimalist maak ik mijn keuzes bijna altijd praktisch op functionaliteit. Ik geloof niet dat je gelukkig bent met 100 spullen in huis, maar ik ben er wel van overtuigd dat ik zeker niet gelukkig ga zijn met 1000 spullen.

Tuurlijk doe ik ook nog wel eens een miskoop. Niemand is immuun daartegen. Ik heb spullen gekocht die ik ooit dacht te gebruiken, om dan te ontdekken dat ik mijn interesse erin verloren heb. Het zijn dan spullen die binnen hetzelfde jaar terug de deur uitgaat.

Hoe verder je in minimalisme bent, hoe vlugger je ontdekt dat spullen je net niet gelukkig maakt. Dat je alleen maar gelukkig wordt, als je jou omringt met de juiste mensen, dieren en dat je dingen doet die je blij maken.

Dat is voor iedereen verschillend. Tenslotte gaan items niet met je verder, als je ooit ziek wordt en uiteindelijk zou overlijden. Integendeel veel van wat je gekocht hebt, belandt bij de kringloop of gewoon de vuilnisbak in. Ik ken er alles van want intussen zijn mijn beiden ouders overleden. De spullen waar zij jaren nooit afstand van genomen hebben, werden met vele andere mensen mee genomen.

Ga maar eens naar Zweden. Daar doen ze aan “Death cleaning” Wat dat is, lees je hier.

Ik koop items die werk voor mij gaan doen. Neem nu een vaatwasmachine, of een droogkast en een wasmachine. Als ik die niet zou hebben, dan moet ik mijn vrije tijd nog gaan invullen met de afwas bijvoorbeeld. Dat zie ik mij liever niet doen. Toch zeker niet in mijn eentje.

Zo vind ik het niet erg om stof te vegen of te stofzuigen. Maar ik haat het wel veel troep op de grond te hebben liggen. Met de honden speelgoed is dat ook niet evident. Teveel decoratie op mijn kasten maakt me ook niet gelukkig. Hoe kan ik dat minderen? Door te kiezen voor woondecoratie die bij zoveel mogelijk feestdagen behoort. Items die ik niet constant moet wisselen. Behalve dan bij Halloween, want dan ga ik wel all the way.

DIY Halloween witches brew label

6) Omdat ik ermee iets moois kan maken

Ik koop wel eens wat houten blokjes om er iets moois voor mijn vriendinnen te maken bij hun verjaardag. Vroeger kocht ik standaard wel eens parfum of handcrème, maar als ze een allergie hebben, dan wordt dat ook al een stukje moeilijker. Mijn vriendinnen zijn net als ik fervente hobbyisten. De één houdt van naaien, de ander eerder van wenskaarten knutselen enz. Dat moois maken, zit ergens wel voor een stuk in mijn bloed want mijn moeder maakte zelf geregeld rokken voor mij en mijn zus. En mijn vader kon wel het één en ander met zijn frees draaibankmachine.

7) Uit schuldgevoel

Dit is één van de meest gevaarlijke gevoelens, het schuldgevoel. Je zal vlug een aankoop doen, omdat het je in eerste instantie een goed gevoel bezorgd. Tot je beseft, dat je het best niet aangekocht had en je er schuldig over voelt. Dit gevoel is hetzelfde als je beslist om een pak chips te verorberen, terwijl je eigenlijk op dieet bent. De verleiding was te groot, en je hebt je overhaalt.

Je voelt je slecht en om je beter te voelen, ga je op zoek naar iets wat het voor jou doet. Stel je hebt gebroken met je lief. Hij heeft binnen de kortste keren iemand anders en jij blijft alleen achter. De neiging die je dan hebt, is een nieuw sexy outfit kopen om hem jaloers te maken. Want ja, hij heeft je gedumpt voor een ander.

Het verkeerdelijk gebruikte zinnetje dat vaak in de mond wordt genomen: “kleren maken de man”, terwijl dat niet klopt. Een outfit kan niemand beter of slechter maken. Je bent wie je bent.

Iemand die niet beseft wie je bent, los van je outfits, is jouw eigen persoontje gewoon niet waard. Je kan nog erbij lopen als het volgende fotomodel en je slecht in je vel voelen. Kleding en gevoel staan los van elkaar.

Een nieuw outfit gaat je niet helpen om je lief terug te krijgen. En is dat echt hetgeen je dan zou willen, als hij dat wel doet? Er is een reden voorafgegaan waarom het gewoon niet werkt.

Wat niet wegneemt, dat je nooit een nieuw outfit mag kopen. Zeker niet als je bijvoorbeeld 10 kg te zwaar woog, en na al jouw effort bijvoorbeeld 7 kg kwijt bent. Dat nieuwe lichaam mag gezien worden.

Maar leg aub de nadruk ligt niet op de outfit. De nadruk mag zelfs ook niet liggen in het geven van een soort beloning aan jezelf. Je wou iets anders en je bent ervoor gegaan. Wou je absoluut gewicht verliezen en is het je ook gelukt? Super! Het resultaat is er al want je bent dat gewicht kwijt.

Geef jezelf geen excuus om iets te mogen kopen. Doe het gewoon. Want jij ben het gewoon waard. Doe je oude outfits weg, die te groot zijn. Ga niet vergelijken van waar je kwam, maar blijf gewoon verder doen.

Een aankoop doet dus veel met je

Wellicht ben ik nog een heel deel redenen vergeten op te lijsten, maar met deze 7 oorzaken kom je best al ver. Een minimalistisch leven zorgt ervoor dat je bewuster omgaat, vooraleer je een aankoop doet. Een minimalist zal eerder kopen op basis van functionaliteit. Alles om een misaankoop zo goed mogelijk te vermijden. Dit resulteert geregeld in het aankopen van basisproducten waarmee iets nieuws gecreëerd kan worden.

Zo kan je kiezen om een cake te kopen bij de bakker, of gewoon zelf aan de slag te gaan met je kinderen of met je nichtjes. Los van het feit dat je achteraf een lekkere cake hebt om samen op te eten én dat je hen aanleert hoe ze zelf zoiets ooit kunnen maken. Een activiteit die veel meer met zich meebrengt, dan je denkt.

Want eerlijk, je kan zoveel items kopen die je tijdelijk gelukkig maken. Maar wanneer hoor je het meest over één bepaald item? Als blijkt dat het je er de zenuwen van krijgt omdat het ineens niet werkt, of omdat het kapot is gegaan en je er zoveel geld in gestoken hebt. Iets wat dan gemaakt is om je geluk te bezorgen, blijkt je toch zoveel stress te bezorgen.

Terwijl niks gemaakt is om eeuwig bij jou te blijven. Vroeg of laat moet je iets leren loslaten.

wat een aankoop met je doet - ruimte maken voor wat je wilt | minmaliseercoaching