Gezonder leven & Gedrag minimalisme

Welk gevoel brengt minimalisme met zich mee?

Dat bevrijdend gevoel brengt minimalisme steeds met zich mee. Je voelt je belonend op wat je niet gedaan hebt. En je wilt nog meer gaan toepassen. Hoe ver je gaat? Dat is nog het leukste, dat mag je helemaal zelf beslissen.

Wat voor een gevoel brengt minimalisme met zich mee?

Dat bepaal je dus volledig zelf. Meestal begin je met een slecht gevoel. Er is iets dat je stoort en je wilt verandering. Alleen weet je niet meteen hoe je ermee begint, maar je weet dat het wel anders moet. Je begint er boos van te worden of het maakt je verdrietig.

Vandaaruit begint de zoekfase, het curieuze gevoel. Je gaat op zoek naar hoe het anders kan en je begint te vergelijken met anderen. Hiervoor zijn Facebook pagina’s, of Instagram pagina’s, zelfs Pinterest pagina’s, boeken en allerlei blogs ideaal. Want we weten allen wel dat anderen ook identiek dezelfde emoties en gevoelens meemaken. Je hoort verhalen van andere mensen die je kent. Je (werk)collega’s, je vrienden, je kennissen, familieleden. Noem maar op. We gaan kennis vergaren. Wat hebben zij gelijkaardig mee gemaakt als jij? Maar meer bepaald, hoe zijn ze ermee om gegaan? Wat heb je nodig om van het gevoel af te geraken?

Dat is het belangrijkste om te weten hoe je jouw situatie kunt oplossen. Vaak is het makkelijker te focussen op iets. Iets de schuld geven. Vandaar dat de meeste opruimgoeroes zich focussen op spullen. Zij gaan de woonelementen een vast plekje geven zodat je terug overzicht gaat bewaren. Van daaruit heb je dus bijvoorbeeld geen zoekstress meer.

Terwijl een minimalist vanuit een ander inzicht vertrekt. In plaats van je spullen te verplaatsen in een bepaalde ruimte, ga je er net voor kiezen om dit gewoon niet toe te laten in je huis. Je gaat dus een stapje verder of beter gezegd, je gaat preventie doen aan het gevoel dat je uiteindelijk kunt voelen.

Als jij iets niet toelaat in je leven,

hoef je er ook geen zorgen om te maken.

Ilse | Minimalist Maker

Dit kan op spullen zijn, maar ook op hoe je dus voelt, op vrienden, alles wat tot jouw leven behoort. Vandaar dat het eenvoudig is om een opruimcoach te worden. Opruimen kan je alleen maar baseren op fysieke items.

Geef erkenning aan wat je voelt

Erken wat je voelt. Ben je boos? Ben je verdrietig of geef je er geen sikkepit om? Benoem het. Kijk vanwaar het komt. Wat heb je net ervoren gedaan? Of wat ben je op dit moment bezig? Een tijdstip wanneer je dit naar boven voelt komen, neem je best mee onder de loep.

Vandaar dat mensen misstappen begaan als ze bijvoorbeeld gaan shoppen. Vertrek je vanuit een “dit heb ik verdiend” gevoel, dan kan zich dat beginnen op te stapelen. Kijk maar van waaruit dit gevoel is gekomen? Wie heeft niet bij zijn ouders te horen gekregen dat een ijsje bij de ijscrème kar een verdienste is voor een goed cijferrapport?

Of ik heb hard gewerkt en met mijn zuur verdiende centjes ga ik extra kledij kopen. Als je vanuit dit “verdiende loon”-gevoel werkt, dan blijf je vast zitten in de MEER-wereld. Je gaat nooit gelukkig genoeg voelen want het moet er telkens bij komen met wat je al hebt.

Identiek voor mensen die kopen vanuit ” ik voel me slecht” gevoel. Je gaat jezelf even gelukkig doen voelen, maar het geluk is van korte duur. Kijk maar naar mensen die willen diëten, maar die tijdens een zwak moment zich laten verleiden door een avondsnack. Of mensen die kleding kopen om niet stil te staan bij het gevoel om iemand te verliezen.

Vertrek vanuit een goed gevoel

Maar vertrek je vanuit de “ik heb genoeg” gevoel, dan werkt dan evenzeer belonend zonder dat er effectief iets moet bijkomen. Je hebt net meer de drang om plaats te maken. Want dat gevoel werkt aanstekelijk. Je voelt je goed en dat toon je uitwendig ook, maar je omgeving rondom ziet er evenzeer goed uit.

Deze booster werkt dus aanstekelijk. Doordat er niks extra bij komt, maak je alsmaar minder zorgen. Sommigen zullen zeggen dat je egoïstisch bent, terwijl het net andersom is. Je bent bewust van wat niet nodig is. Niet alles wat je leert, is erop gemaakt om je leven te vergemakkelijken. In een wereld waar leugens en de waarheid samen komen, is het aan ieder om te weten wat een leugen is en wat niet.

En daarvoor heb jij dus ook tijd nodig. Tenslotte kan iedereen bewust worden van zijn omgeving en hun eigen verlangens, maar worden we teveel afgeleid van vanalles wat ons pad opkomt. Het is aan jou om daar een onderscheid in te maken.

De manieren hoe dit gedaan worden, dat en zoveel meer, dat lees je in mijn verdere blogposts.

Veel plezier!

Ilse