Er bestaan zoveel soorten vinyl. Maar ik zal er hier een paar opsommen. Die types waar ik het meest mee werk binnen mijn houten creaties, of mee gewerkt heb.
Soms is het vrijwel uittesten wat je zelf verkiest, en waarvoor je het wilt gebruiken.
Soorten vinylfolies
Statische raamfolie
Ielen van ons hebben het op hun ramen, of glazen deuren om te voorkomen dat anderen in onze huizen kijken. Veel bedrijven gebruiken het ook als een logo voor hun bedrijf.
Je kunt ze gemakkelijk zelf plaatsen, zonder transferfolie tenminste als het geen hele grote afbeelding is. Anders laat je ze best door experten plaatsen. Een folie kan makkelijk een hele venster bedekken. Daarom dien je op voorhand je raam/deur gereinigd te hebben, vooraleer je dit type folie plaatst. Eenmaal het geplaatst is, kan je jouw raam/deur niet meer wassen gelijk voorheen. Uitsluitend met water wassen, is de boodschap. Je mag het zeker NIET natrekken met een aftrekker of reinigen met een product in je water, want dat maakt dat de folie dan terug loskomt en dat wil je net niet.
Een statische film blijft jaren lang goed, zelfs al heb je huisdieren in huis. Buiten een paar krassen, zal je folie niet beschadigd zijn. En als je ze beu zijt, dan verwijder je het makkelijk zelf.
Binnen dit assortiment kan je uit zoveel opties kiezen: de grootte, de kleur, of je er wel doorheen nog kunt kijken of niet.
Eenmalige vinylfolie
Dit type vinyl is slechts éénmalig te gebruiken. Goed voor éénmalige projecten als een cadeautje voor anderen, of om jouw eigen woning op te smukken. Zoals je ziet, zijn ze blauw aan de bovenkant en hebben ze een witte achtergrond.
Je plakt ze als het ware om jouw object en je kan ze afwerken met verf(pennen). ’t Is belangrijk om ze goed aan te sluiten op jouw object, vooraleer je met verf afwerkt. Dit om het doorbloeden van je verf te voorkomen.
Print vinyl
Bedrukbaar of print vinyl, de naam zegt het al. Het is een soort vinyl waarbij je een afbeelding of tekst op kunt printen. Als je een wit vinyl, samen met deze type film naast een legt, dan zie je amper verschil. Alleen dat dit type vinyl, als het ware als papier aanvoelt en de andere niet.
Deze soort wordt voornamelijk gebruikt voor schoolmappen of keukenlabels, of andere leuke toepassingen.
Deze vinylstickers zijn niet opnieuw te gebruiken. Eenmaal je ze verwijdert, zijn ze stuk.
Zoals alle objecten dienen ze proper te zijn, vooraleer je erop kunt plakken. Daarna kan je ze niet meer wassen.
Ze zijn zeker niet waterbestendig.
Wil je ze gebruiken als keukenlabel, dan kan je best transferfolie er overheen plakken of zelfs de keuze maken om te werken met andere vinylsoorten.
Ik heb deze ooit eens gebruikt waarbij ik een patroon had getekend, en dit geprint had op dit type stickerpapier. Hiervoor dien je geen transferfolie te gebruiken. ’t Is te vergelijken met schoolstickers voor een kaft.
Metaallook vinyl
Een ander vinyl, is metallic vinyl. Deze zijn ideaal om zelf wenskaartjes te maken. Er zijn genoeg kleuren om uit te kiezen. De meest voorkomende zijn goud, zilver en rose metaallook kleuren. Ik zie wel dat anderen ze ook gebruiken om drinkbekers op te frissen.
Dit type gebruik ik eigenlijk nooit, omdat ik meest werk met zwart/grijs/wit vinyl, maar dat wil niet zeggen dat ik het nooit ga uitproberen.
Dit vinylfolie werkt ook prima met in combinatie met textiel. Ik zie wel dat anderen ze overbrengen op T-shirts en andere textielobjecten. Hoe dat dit dan precies werkt, kan ik niet uitleggen, daar ik zulke ideeën niet uitwerk.
Glitter vinyl
Glitter vinyl is de volgende in de rij. Net als de vorige soort, wordt het gebruikt voor een drinkbeker en kaarten. Weer zoveel opties om uit te kiezen: mat of glanzend vinyl. Ook deze glitterfilms kunnen op textiel worden overgebracht. Ik heb er opnieuw veel creaties van gezien, maar ik gebruik ze ook niet omdat glitter niet mijn ding is. Zeg nooit nooit, maar op dit moment heb ik ze nog niet nodig gehad.
Mat en glanzend vinyl
Mat en glans vinyl, is de volgende in rij waar ik het graag over wil hebben.
Met dit type vinyl werk ik het meest en het liefst. Het werkt prima om als woonaccessoires iets in elkaar te steken. Ik richt er constant mijn eigen woning mee in. Het is echt een basismateriaal geworden voor iedere houten creatie dat ik afgelopen heb gemaakt, ofwel voor mezelf ofwel voor anderen die ik ermee gelukkig maak.
Ik kies standaard voor de matte folie, omdat ik niet hou van glanzend of glitter. Geef mij liever iets neutraal om mee te werken en de rest een kleurtje te geven.
Ik combineer ze met verf, hout en soms met papier of andere leuke spullen. Je mag ze zeker niet nat maken, sowieso niet als je ze op hout gaat gebruiken. Hout en water is geen goede combinatie, tenzij je ze waterdicht maakt.
Voor beide varianten heb je opnieuw zoveel opties om te kiezen: kleuren, grootte, opschrift of afbeeldingen.
Je ziet zoveel soorten vinyls om uit te testen.